Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De berg af het meer in

Logo https://reizen.anwb.nl/de-berg-af-het-gardameer-in

Naar boven

over fietspaden door de regio Trentino-Zuid-Tirol. Vanaf de Passo di Resia,op de grens tussen Italië & Oostenrijk, naar het Gardameer. 2100 meter omlaag, 700 meter omhoog. Langs appelbomen & wijnstokken, meren & rivieren en door bergdorpen & historische steden, rijk aan kunst, zoals Bolzano & Trento.

Naar boven

Lago di Garda. Het grootste meer van Italië. Diepblauw water, omgeven door citroenbomen, cipressen & oleanders. Maar daarvoor moeten we eerst 230 kilometer trappen.

Naar boven

Maar goed, laten we bij het begin beginnen. 
Op een frisse ochtend staan Ruben (rechts) en ik in donsjack op de rand van Zuid-Tirol. Waar Oostenrijk Italië kust en alpenroosjes bloeien. Op de Passo di Resia, alias de Reschenpass. Want in dit stukje Italië wordt Duits gesproken.

Naar boven

Met om ons heen witgetopte bergen dalen we af. Door alpenweiden en langs een stuwmeer, de Reschensee. Tip: blijf geen slaaf van de route, die een vrolijke slinger van asfalt volgt, maar fiets ook de bergstadjes in, die je anders slechts schampt.

Naar boven

Zoals Glorenza/Glurns, aan de voet van de Tartscher Bühel, een mystieke heuvel. Met 900 inwoners een van de kleinste stadjes ter wereld. Rijk aan een middeleeuws hart, puntgaaf bewaarde vestingwerken en het terras van Gasthof Zum Grünen Baum.

Naar boven

Klaterend & kabbelend vergezelt de Etsch/Adige ons. We zullen ’m blijven zien tot iets na Rovereto, op 20 kilometer voor de finish, waar de bergstroom dan een brede, visrijke rivier zal zijn.

Naar boven

Langs de Alto-Adige trappen we door de Betuwe van Italië. Vele kilometers fietspad tussen fruitbomen, goed voor 10% van alle appels van Europa. Tot voorbij Bolzano, waar alle appeltjes plaats maken voor wijnstokken met druiventrossen.

Naar boven

Over Bolzano gesproken, onze route is rijk aan stedenschoon. Na Merano, een oude kuurstad, volgt Bolzano, de hoofdstad van Zuid-Tirol. Ook hier adviseren wij met klem: ga van uw fiets en wandel. De oude stad heeft een bekoorlijk hart, met galerijen en pleinen.

Naar boven

Ergens rond kilometer 154 ruilen we Zuid-Tirol in voor Trentino, waar ze Duits begrijpen maar liever Italiaans spreken. Waar de wijnstok het wint van de appelboom.

Naar boven

Sterker nog, enkele van de beste wijnen van Italië komen uit Trentino. Hier zijn we in de kelders van het wijnhuis Endrizzi. Vijf generaties oud en still going strong. In San Michele all’Adige, een wijndorp.

Naar boven

Kijk, dit is Andrea, werkzaam voor Endrizzi. Hij heeft ons zojuist veel uitgelegd en daarna laten proeven. Zodat we veel ook weer zijn vergeten. Gelukkig is het niet ver meer naar Trento, de hoofdstad van Trentino, waar ons hotel staat. Toch?

Naar boven

Wederom een bella città. Elke kilometer die we fietsen, zakken we dieper in Italië. Wat we niet alleen zien, maar ook horen, ruiken, voelen & proeven. Vino, pizza & gelato. Soms is het fijn als alle clichés kloppen.

Naar boven

Maar het leukste is – ervaren fietsers weten dit – dat wat onverwacht komt. Zoals de ontmoetingen onderweg. Wij hadden ze met Heinrich, Andrea en hier Cornelio. Maar ook…
 

Naar boven

...de dorpen langs de route, steevast stokoud, sfeervol & goed voor een schuimende cappuccino. Zoals hier Valdano.

Naar boven

208 km
Net na Rovereto zeggen we de Adige vaarwel. Sterker nog, de route stijgt! Er staat een pas van naam op het programma.

Naar boven

Deze pas (287 m) blijkt echter geen obstakel van betekenis. Zeker niet nu we gesterkt zijn, na 4 dagen trappen op Apfelstrudel, Weizenbier, Tiramisu & Amarone della Valpolicella.

Naar boven

Voor ons schittert het Lago di Garda. Met Riva del Garda op de oever van het noordelijkste puntje. Een plaatsje met een kleine haven, een klein strand & prettig veel horeca. Bestemming bereikt. Fietsbroek uit, zwembroek aan. Het was weer fijn op reis te zijn.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan