Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De koffiehuizen van Wenen

Logo https://reizen.anwb.nl/de-koffiehuizen-van-wenen?utm_source=nbvakantie&utm_medium=email&utm_campaign=va05022018&utm_content=koffiehuizen_wenen
Naar boven

Op een verstild pleintje achter de drukke Naschmarkt ontdekken we Sperl. Een soort van verlopen chique: bekraste houten vloer, doffe koperen kroonluchters, versleten pluche op de zachte banken en verweerde fluwelen gordijnen.
Adres: Gumpendorferstrasse 11, www.cafesperl.at.

Naar boven

Donker, doorrookt Hawelka: decennialang was het de Weense nucleus voor kunstenaars, schrijvers, architecten en andere creatieven. Waar bohemiens op Europa-tour direct naartoe spoedden zodra ze arriveerden op Wien Hauptbahnhof. Zo’n plek waar je, na een Wiener Melange of twee, spontaan een revolutie of nieuwe kunststroming begint. 
Adres: Dorotheergasse 6, www.hawelka.at

Naar boven

Vraag een willekeurige Wener op straat welk koffiehuis je zeker moet bezoeken. Dikke kans dat je naar Central wordt gestuurd. Het bekendste en volgens velen mooiste koffiehuis, vooral met dank aan het gewelfde plafond en het ‘woud van pilaren’.     
Adres: Hoek Herrengasse/Strauchgasse, www.palaisevents.at

Naar boven

Eigenlijk is Der Demel geen koffiehuis. Het is geen banketbakker en zelfs geen Konditorei. Het is een instituut. Betreed de eeuwenoude winkel aan de sjieke Kohlmarkt – de P.C. Hooft van Wenen – en je botst op een muur van zoete dampen. Afkomstig van taartjes, bonbons en marsepein die op museale wijze liggen uitgestald in dit Ministerie van Chocolade & Suiker. 
Adres: Kohlmarkt 14, www.demel.at

Naar boven

Formica tafels, linoleum op de vloer, puntvormige lampenkappen en mieterse chromen kapstokken. Alsof we de Ikea catalogus editie 1954 inlopen. Dat klopt: Prückl werd in de jaren ’50 compleet heringericht. Sindsdien is er geen spat veranderd aan dit functionalistische juweeltje. Gelegen op het knooppunt tussen het Museum voor Toegepaste Kunst, de Universiteit en de Galeriewijk is dit tevens het jongste en meest alternatieve koffiehuis. 
Adres: Stubenring 24, www.prueckel.at

Naar boven

Het is hier fijn zitten, nog beter mensen kijken in de open, lichte ruimte en de prijzen zijn malser dan in het centrum. De meeste bezoekers strijken hier neer na een wandeling door de nabijgelegen paleistuinen van Schloss Schönbrunn, het beroemde Sissi-paleis. 
Adres: Auhofstrasse 2 (Hietzing), http://dommayer.at

Naar boven

Naar boven

Nooit doen: na binnenkomst gelijk naar een tafeltje lopen. Wacht tot er een ober je afkomt die je naar een plek zal begeleiden.

Naar boven

Spreek de kelners aan met Herr Ober. Bij een serveerster (jong en oud) volstaat een simpel Fräulein. Zwaaien of knippen met de vingers is not done.

Naar boven

Met een menukaart kun je een bestelling plaatsen. Alleen al koffie bestellen is lastig: bij een Wiener Melange hebben we nog wel een voorstelling, maar wat is in hemelsnaam een Einspänner of Kapuziner? Gelukkig bieden veel menukaarten (en reisgidsen over Wenen) tekst en uitleg. Nóóit doen: om ‘een koffie’ vragen.

Naar boven

Koffie kan niet zonder taart. Doorgaans zoek je die uit in een aparte vitrine, waarna Herr Ober of Fräulein het gebak in kwestie naar je tafel brengt.

Naar boven

De meeste koffiehuizen bieden veel meer dan koffie. Een stevig ontbijt, een voedzame maaltijd, alcoholische dranken: je kunt er gerust een hele dag doorbrengen.

Naar boven

Informeer beleefd naar de rekening. Een fooie hoort erbij, rond af naar boven of geef zo’n 10% op grotere bedragen. Goedkoop zal de rekening niet zijn: omdat veel koffiehuisbezoekers lang blijven zitten, is koffie flink aan de prijs.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan