Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Woold en water fietsroute | Een mooie impressie | ANWB

Logo https://reizen.anwb.nl/woold-en-water-fietsroute

De route Woold en water start vanuit het stadje Bredevoort en laat je de mooiste plekjes ontdekken. Onderweg kom je langs het Korenburgerveen én het Vragenderveen om vervolgens bij het oerbos De Bekendelle uit te komen. Daarna is er even de tijd om te rusten bij Berenschot’s Watermolen om het laatste gedeelte van de route te fietsen. Kortom, een leuke route door een afwisselend landschap. Vergeet niet om onderweg ook nog even te shoppen in Winterswijk!

Naar boven

De Slingeplas dient niet alleen als recreatieplas maar tevens als opvangreservoir, wanneer de Slinge een te grote watertoevloed te verwerken krijgt. Ten noorden van de Slingeplas ligt Het Kloosterbos, waar eeuwenoude beuken, zwarte eiken en een beekje de omgeving een bijzondere uitstraling geven. De naam herinnert aan een klooster dat hier ooit heeft gestaan.

Naar boven

Tijdens de IJstijd was dit deel van het land bedekt met een grote ijstong. Met het terugtrekken van het ijs ontstond een kom, waarin water bleef staan. Hierin ontwikkelde zich veenmos. Doordat de onderkant van het veenmos afsterft, ontstaat een ophoping van dit materiaal, dat uiteindelijk voor het ontstaan van hoogveen zorgt.

Naar boven

De Bekendelle is een beschermd oerbos waar de Boven Slinge doorheen stroomt. Hier kun je, als je geluk hebt, de ijsvogel en de grote gele kwikstaart bewonderen. Diverse bijzondere planten groeien er nog. Rust en stilte overheersen hier.

Naar boven

Even bijkomen van de fietstocht kan bij Berenschot's Watermolen, anno 1652. In de watermolen en buiten op de terrassen aan het water is het optimaal genieten. Terwijl je geniet van je kopje koffie of maaltijd, zie en hoor je hoe het waterrad draait en hoe het water over de stuw valt.

Naar boven

Aalten heeft in de tijd van bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld in het verzet. De bijbehorende verhalen vind je terug in het Nationaal Onderduikmuseum. Op en rond de sfeervolle markt met de eeuwenoude Helenakerk kun je heerlijk genieten op de terrassen van rondom gelegen restaurants. Bovendien kent Aalten vele 'gängeskes'; smalle, verscholen paadjes die al eeuwenlang straten tussen de gebouwen door met elkaar verbinden.

Naar boven

Vestingstadje Bredevoort is ontstaan rond een burcht uit de 12e eeuw, die de doorgang door de moerassen moest bewaken. In Bredevoort lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Slenter door de middeleeuwse straatjes waar oude ambachten herleven. Laat de heerlijke streekgerechten of het lokaal gebrouwen bier je smaken.

Naar boven

Startpunt:
TOP Slingeplas
Kruittorenstraat 20
7126 BH Bredevoort

Lengte:
49 kilometer

Duur:
3:16

De route is gemarkeerd.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan